Alcides JO19-1: Onnodig en jammerlijk verlies

Tien dagen geleden ondernam ALcides JO -19 dezelfde reis. Dit in verband met de bekerwedstrijd. Deze wedstrijd eindigde in een sublieme overwinning voor onze Alcideanen. Vandaag ging het om de echte knikkers of terwijl de te behalen punten die behoren bij een competitiewedstrijd. Op voorhand wisten we de speelstijl van Staphorst en werd er rekening gehouden dat zij niet nogmaals zo’n veeg uit de pan wilden hebben van Alcides. In dat opzicht waren we gewaarschuwd en wisten we hoe te moeten voetballen om vanuit onze eigen kwaliteiten tot een mogelijke winst te komen.



Vanaf de eerste tel had Alcides het betere van het spel. Staphorst speelden zeer compact met de punt naar achteren. Dit impliceerde enkel dat zij hoe dan kost wat kost een nederlaag wilden voorkomen. Ondanks dat wist Alcides gedurende de eerste helft er enkele malen goed uit te komen. Vooral via de rechterflank kwamen er mogelijkheden. Niet alle mogelijkheden waren doelrijpe kansen, maar er zaten enkele bij die toch zeker tot een doelpunt omgezet hadden kunnen, zelfs moeten worden. Aangezien dit niet gebeurde, leek het beeld te ontstaan dat onze Alcideanen er in enige mate wat moedeloos werden van het niet tot scoren te komen. Het gevolg was dat Staphorst hierdoor met ietwat meer lef verder van hun eigen doel af konden en gingen spelen. Dit zou ruimte voor onze snellere en diepgaande spelers moeten opleveren achter hun laatste linie. Te weinig beweging in voorwaartse richting en eveneens het te lang individueel doorgaan met de bal aan de voet, zorgde er mede voor dat hier juist niet van werd geprofiteerd. Daar stond tegenover dat Staphorst met lange halen over de beide flanken toch enkele keren succes had. Onze voorspelde speelstijl van de gastheren bleek volledig te kloppen. De wijze hoe hier mee om te gaan was weliswaar op voorhand met elkaar besproken, maar werd niet effectief opgevolgd. Alcides liep er teveel achteraan. Tegen het eind van de eerste helft leverde dit voor het doel van de geel-zwarten de eerste kansen op voor Staphorst. Alcides gaf het initiatief steeds meer uit handen, terwijl er al lang voor onze heren een voorsprong op het scorebord had moeten staan. Als jezelf niet scoort, dan loop je de kans dat de tegenstander dit wel gaat doen. Ook nu weer bleek dit te kloppen. In eerste instantie kwam Alcides goed weg dat een overtreding op hun snelle rechtervleugelspeler niet werd bestraft met een pingel. De overtreding leek plaats te hebben gevonden binnen de beruchte lijnen, maar de leidsman legde de bal er buiten. Toch wist Staphorst vanuit deze, bij de tweede paal indraaiende vrije trap, koppend tot scoren te komen: 1 – 0. Een zeer onnodige achterstand. Met deze tussenstand werd de kleedkamer opgezocht. Tussen de gesloten muren werd de eerste helft vakkundig met elkaar geëvalueerd. Dat lukt met deze groep prima. Nu de uitvoering nog. Daar was nog een volledige tweede helft voor beschikbaar.



Hoe goed het ook was besproken, Alcides kreeg onvoldoende grip op de wedstrijd. Te weinig beweging en afspeelmogelijkheden in de diepte, zorgde voor te langdurige individuele acties en veel mensen voor de bal. In tegenovergesteld opzicht zijn dit juist de kwaliteiten die dit team wel degelijk in uitvoering op de mat kan leggen, zodanig dat menig tegenstander hiermee overklast kan worden. Vandaag zorgde dit juist ervoor dat, bij balverlies, de tegenstander in de kaart werd gespeeld. Veel spelers voor de bal bij het verliezen ervan, waardoor in de omschakeling de ruimte en achterstand  niet meer overbrugt en dicht gelopen kon worden. Hierdoor werden onze spelers tot drie keer toe kort achter elkaar weggecounterd. In korte tijd stond Alcides JO-19 met 4 – 0 achter. In het resterende deel van de tweede helft probeerde Alcides zijn geel-zwarte huid zo duur mogelijk nog te verkopen. Staphorst werd onder druk gezet. Brecht, 4 – 1 kopbal, en Soufian, 4 – 2 schuiver, zorgde voor een ietwat aangenamer uitslag, maar de wedstrijd was gespeeld. Een zeer onnodige maar ook jammerlijk verlies. Staphorst is absoluut geen hoogvlieger, maar we speelden hen door het niet benutten en inzetten van de eigen kwaliteiten goed in de kaart. Jammer, uithuilen en volgende week min of meer over nieuw beginnen. Gelukkig is in dat opzicht de competitie nog jong en volgen er nog voldoende wedstijden om te laten zien wat dit Alcides JO-19 waard is. Als we er maar van leren. Deze groep kennende zal dit zeker het geval zijn. Laat tegen Raptim dan maar weer zien wat dit leerproces ten positieve heeft opgebracht.



Tot volgende week.



Jan