Enkelblessure

Wat is een enkelblessure?

Het zal je niet verbazen dat de enkelblessure één van de blessures is die het meest voorkomt. Bij de meeste enkelblessures gaat het om een verstuiking of verzwikking met bandletsel als gevolg. 
Een acute enkelverstuiking vraagt meteen aandacht vanwege de pijn en zwelling, veelal aan de buitenkant. 
Hieronder leggen we je uit wat je het beste kan doen als je ‘door je enkel bent gegaan’. 
Let wel op: voor het stellen van een diagnose, het bepalen van wel of niet sporten, de opbouw en eventuele aanpassing van een oefenprogramma is het verstandig te overleggen met de huisarts of fysiotherapeut.

Wat kan je doen?

  • Rust; geef je enkel rust totdat de pijn wat afgezakt is. Hierbij geldt over het algemeen dat je ook de belasting moet verminderen. Dus tijdelijk niet voetballen of sporten. Het dragen van goed, stevig schoeisel kan hierbij helpen. 
  • Koelen; bij pijn en zwelling geeft koelen pijnverlichting. Koel de enkel na een wedstrijd of training direct met ijs, koud water of een cold-pack, gedurende circa 10 minuten. Herhaal dit enkele malen per dag.
  • Drukverband; soms kan het nodig zijn om een drukverband aan te leggen om de gekwetste enkel te ondersteunen. Het dragen van een brace of tape kan helpen bij het herstel.
  • Hoog leggen; leg het onderbeen en je enkel een klein beetje omhoog als je op bed/bank ligt.
  • Als je niet zelfstandig op de geblesseerde voet kan staan of geen 4 stappen lopen, dan is het verstandig om contact met de huisarts of fysiotherapeut te zoeken. Een verstuikte enkel kan de eerste dagen flink pijnlijk en gezwollen zijn. Lopen gaat dan moeilijk. Na 4 tot 5 dagen neemt in de meeste gevallen de pijn en zwelling af.

Stap 1. Herstel: behandel en belast

  • Op het moment dat de ergste zwelling en pijn verdwenen is, kan je, het liefst samen met een fysiotherapeut, beginnen met de opbouw van de belasting en word de enkel behandeld indien noodzakelijk. Bij deze opbouw is pijn het signaal om rust te houden. Let op: de pijngrens dus niet overschrijden, want dat vertraagt de genezing! Je kan voor hulp en begeleiding terecht bij onze clubpartner fysiotherapie de commissaris
  • Om de enkel rust te geven mag je tijdelijk niet voetballen. Om je conditie zoveel mogelijk op peil te houden kan je bijvoorbeeld wel een alternatieve training doen bijvoorbeeld fietsen op een hometrainer, core-stability oefeningen of een oefenprogramma voor je bovenlijf.

Stap 2. Opbouw: belast en bescherm

  • Wanneer de enkel weer rustig en goed belastbaar is kan je, met gebruik van een tape-bandage, aangepast de trainingen met je team gaan hervatten. Spreek van te voren met de trainer af wat je allemaal mee kan doen in de training.
  • Tijdens de training mag je geen pijnklachten hebben en moet je 100% kunnen geven! 
  • Het kan voorkomen dat het verstandig is om ook preventief een langere periode aangepast te trainen en gebruik te maken van een tape-bandage, waarin tevens ook extra aandacht is voor enkelstabiliteit en balansoefeningen! De app “versterk je enkel’ is hierbij een mooi hulpmiddel om je enkel sterker te maken.
Aanmelden als speler of vrijwilliger
Digizijn
EveryOffice