Griep, wat dan?

Met het fenomeen “ziek zijn” wordt meestal griep of verkoudheid bedoeld, beiden worden veroorzaakt door een virus en loop je doorgaans op door deze in te ademen. 

Griep, verkoudheid. Het lijkt allemaal één pot nat, maar dat is het niet. Griep wordt veroorzaakt door het influenzavirus en is een stuk heviger dan ‘gewoon een verkoudheid’.
Kom je bij verkoudheid vaak weg met een loopneus, een droge keel of een vermoeid gevoel, kan je bij griep ook rekenen op koorts, spierpijn, rillingen en ook een fysieke vermoeidheid. Je voelt je simpelweg doodziek en wilt niets liever dan de hele dag op de bank liggen met een warme deken en Netflix.

Ziek worden heeft alles te maken met je weerstand. Je weerstand wordt ook wel je afweersysteem of immuunsysteem genoemd. Hoe sterker je immuunsysteem des te beter je lichaam kan vechten tegen ziekteverwekkers, en des te minder snel je ziek zult worden. Griepvirussen en verkoudheidsvirussen zijn zeer besmettelijk en ze verspreiden zich gemakkelijk van mens op mens. Praten, hoesten, niezen, kuchen, lachen of ademen kan al genoeg zijn om een virusbesmetting op te lopen. Ook als je extreem onhygiënisch leeft, is de kans dat je ziek wordt groter. Zo kun je flink ziek worden als je je huis/kamer niet goed schoonmaakt, regelmatig ongezond eet, onvoldoende slaapt en niet goed verzorgt. Schimmels, bacteriën, virussen en parasieten krijgen namelijk de kans om zich te nestelen en op hun gemak te gedijen, groeien en/of te vermenigvuldigen.

Wat kan je doen om te voorkomen dat je ziek wordt?

  • Zorg voor een goed herstel na de trainingen en voldoende nachtrust. Wanneer je vermoeid bent is je weerstand laag en neemt de kans op het ziek worden toe. Denk hierbij ook aan gezonde voeding en extra fruit en groente (vitamine C, D en probiotica zijn belangrijk).
  • Regelmatig je huis/slaapkamer opruimen en schoonmaken is belangrijk in het voorkomen van ziekte.
  • Wees extra alert wanneer iemand in je omgeving (teamgenoot, huisgenoot of familielid) ziek is.
  • Hoest of nies in je elleboog en niet in je hand.
  • Was je handen regelmatig met water en zeep en vermijd handcontact met anderen.
  • Draag je slippers in alle openbare ruimtes en met name onder de douche.
  • Zorg voor voldoende en extra droge/warme kleding afhankelijk van het weer.
  • Drink alleen uit je eigen bidon.

Je voelt je ziek, wat nu?

  • Heb je lichte klachten maar geen koorts, dan kan je meestal nog gewoon trainen. 
  • Wanneer je te ziek bent om te trainen geef dit dan zo spoedig mogelijk door aan de trainer/leider.
  • Zodra je weer beter bent, informeer de trainer/leider dan ook zodat hij je weer kan verwachten.

Sporten bij verkoudheid of thuisblijven?

De vraag is natuurlijk: wanneer is sporten (on)verstandig? Je kan hiervoor de nekcheck doen (zie afbeelding).

Dit houdt simpelweg in: zijn je symptomen alleen boven je nek (een verstopte neus, zere keel, gezwollen slijmvliezen)? Dan kan je prima gaan sporten. Maar heb je ook onder je nek last (koorts, spierpijn, rillingen)? Dan heb je een goede reden om thuis te blijven.
Dit neemt niet weg: luister naar je lichaam en doe het dus misschien wel iets rustiger aan als je ‘gewoon’ snotterig bent en toch gaat sporten.
  • Regel 1: Bij koorts en een verhoogde hartslag in rust wordt sporten afgeraden.
    Tip: Als je je ziek of grieperig voelt, is het dus verstandig om de temperatuur te meten. Meet deze temperatuur altijd vóór het nemen van temperatuur verlagende of pijnstillende middelen zoals aspirine en paracetamol.
  • Regel 2: Pas je training aan als je je minder goed voelt dan verwacht of gewenst.
Zonder temperatuursverhoging mag er in principe gewoon doorgetraind worden. Het kan echter verstandig zijn om toch wat rustiger aan te doen en niet te intensief te sporten.
Aanmelden als speler of vrijwilliger
EveryOffice
OnlineCity