Handboek leiders en trainers

seizoen 2018/2019

Vanuit Alcides waarderen wij het enorm dat jij ons komend seizoen wilt helpen met het laten voetballen van de jeugdleden. Bij voorbaat dank daarvoor! Om je zo goed mogelijk te helpen hebben we een aantal praktische zaken voor jou op een rijtje gezet. Naast dit document hebben we voor jou: Mocht je toch nog vragen hebben schroom dan niet ze te stellen via vtz@alcides.nl

Organisatie Alcides

Hoofdbestuur
De algehele leiding is in handen van het hoofdbestuur. Het hoofdbestuur is eindverantwoordelijk.

Voetbal Technische Zaken (afgekort VTZ)
VTZ is beleidsmatig verantwoordelijk voor alle voetbalzaken binnen onze club en stuurt de uitvoering hiervan aan.

De jeugdcommissie
De Jeugdcommissie heeft als taak de jeugdleden zo goed en prettig mogelijk te laten voetballen.

Hoofd Jeugdopleiding
Deze functie verzorgt de voetbaltechnische lijn voor de gehele jeugd (kabouters tot en met JO19). De focus ligt hierbij op talentontwikkeling van spelers en trainers. Eddy Kuik is met ingang van seizoen 2016/2017 hoofd Jeugdopleiding. Eddy is bereiken op e-mailadres: kuikjae@gmail.com of telefonisch op 06-22528510.

VTZ Vrouwen- en meidenteams
Vrouwen- en meidenteams krijgt speciale aandacht van de VTZ. De VTZ Vrouwen/meidenteams is er speciaal om de vrouwen en meiden zo goed en zo prettig mogelijk te laten voetballen.

Coördinatoren
Per sectie/leeftijdscategorie is een coördinator aanspreekpunt voor leiders. Hij of zij probeert aan het begin van ieder seizoen een leider te vinden voor ieder team en zorgt voor de opvang van nieuwe leden.
- Bovenbouw: Vacant (waargenomen door Kaj Rietberg, kajrietberg@gmail.com)
- Onderbouw: C. van Soest, te bereiken op c.vansoest@hotmail.com.
- Meiden: Diana Boven, te bereiken op d-boven@home.nl.

Wedstrijdsecretariaat
Er is 1 wedstrijdsecretaris bij de jeugd Jan Klomp voor de onder- en bovenbouw. Hij communiceert met leiders over de wedstrijden. Als een team een wedstrijd wil verplaatsen, dan kan dit onder bepaalde voorwaarden geregeld worden bij het wedstrijdsecretariaat. Als een tegenstander een wedstrijd wil verplaatsen dan overlegt de wedstrijdsecretaris ook met de leider. In vakantieperiodes is het raadzaam tijdig te inventariseren wie er wel/niet is, zodat ingeschat kan worden of er gevoetbald kan worden. Het wedstrijdsecretariaat is te bereiken famklomp66@gmail.com.

Oefenwedstrijden
Bij Alcides werkt het als volgt voor het regelen van een oefenwedstrijd:
 1. Kijk of er een veld beschikbaar is bij ons.
  Twee weken of meer van te voren een veld regelen bij het wedstrijd secretariaat.
 2. Zoek een tegenstander.
  De knvb plaatst op hun site welke teams de komende 2 weekeindes vrij zijn: http://www.knvb.nl/nieuws/districtsnieuws/district-noord/10986/vrij-kijk-wie-een-oefenpotje-kan-spelen. Dit overzicht is voor alle klasses en alle senioren en jeugdteams.
  Je kan ook via twitter een bericht plaatsen of kijken; zoals op Oefenwedstrijd of Oefen Oost.
  Schrijf je in op http://www.oefenduels.nl of mail de redactie van de website Tweenul.nl
 3. Maak contact met de tegenstander en overleg met hun waar je gaat spelen, als het bij Alcides is bevestig richting het wedstrijdsecretariaal dat de wedstrijd door gaat.
In de winterstop is alleen het hoofdveld beschikbaar voor oefenduels en gaan de standaardteams voor tov andere teams.

Afgekeurd veld
Als een veld is afgekeurd vanwege te veel regen/sneeuw of dat het wordt dit kenbaar gemaakt middels de site, twitter, facebook en/of leider.
Als een veld is afgebeurd wordt alles wat die avond op dat veld zou plaatst vinden afgelast. Mocht een wedstrijd van de A-categorie moeten plaatsvinden op dat veld zal deze verplaatst worden naar het hoofdveld (kunstgras). Dit zijn we genoodzaakt vanwege de reglementen van de KNVB.

Coördinator scheidsrechterszaken
Zonder scheidsrechter geen wedstrijd. Bij de pupillen (t/m JO12) is het de verantwoordelijkheid voor de leiders om een scheidsrechter of spelbegeleider te regelen. Dit betekent dat deze leiders actief ouders/broers/zussen/opa’s van spelers moeten benaderen met het verzoek hun wedstrijd te fluiten. Vanaf JO13 zorgt de coördinator scheidsrechterszaken voor een scheidsrechter. Stefan Jansen is dit voor Alcides en hij is te bereiken via e-mail referees.alcides@gmail.com. NB: Alcides is altijd op zoek naar scheidsrechters. Mocht je willen helpen om een wedstrijd in goede banen te leiden, meld je dan aan bij Stefan.
Vanaf seizoen 2018/2019 spelen de O8 t/m O10 wedstrijden met een spelbegeleider. Bekijk het document "Rol van de spelbegeleider" voor meer info wat de Spelbegeleider precies doet. Stuur dit document ook aan ouders door.

Spelregels pupillenvoetbal
- 6 tegen 6 (O8, O9, O10).
- 8 tegen 8 (O11, O12).

Kledingcommissie
Mocht de kledingtas die je aan het begin van het seizoen hebt gekregen niet (meer) volledig zijn of heb je andere vragen met betrekking tot kleding neem dan contact op met Diana Boven, e-mail : d-boven@home.nl of telefoonnummer 06-48799092.

Materiaal
Mocht er iets mankeren aan het materiaal dat je aan het begin van het seizoen hebt gekregen dan graag z.s.m. contact opnemen met Klaas den Olde, te bereiken op e-mail klaasdeolde@home.nl of telefoonnummer 06-48762279.

Lief- en leed
In geval van een (langdurige) blessure van de speler uit jouw team kun je contact opnemen met Ria van Veen, e-mail: kiko55@home.nl. Zij zorgt voor een attentie namens Alcides. Er zijn ook andere gelegenheden te bedenken waarbij een attentie op zijn plaats is. Op de site is de regeling te vinden onder ‘Informatie’.

Kantinecommissie
De kantinecommissie zorgt voor het reilen en zeilen van de kantine. Niet alleen op de zaterdag en zondag, maar ook tijdens de trainingen en bij speciale evenementen. Denk hierbij onder andere aan schoolvoetbal en de Eurosportring-Drenthe-cup. Ouders worden gedurende het seizoen ingepland voor het draaien van een kantinedienst. Dit heeft tot doel om ouders meer te betrekken bij Alcides en het rooster voor de kantinedienst sluitend te krijgen. Per zaterdag is er steeds 1 jeugdteam veranwoordelijk voor de invulling van de kantinedienst van die dag. De kantine-commissie is te bereiken op het e-mailadres kantine@alcides.nl.

Taken Leider

Invullen digitaal wedstrijdformulier (DWF)
Vanaf 2017/2018 gaat dit allemaal via een app op je telefoon, de wedstrijdzaken app. En sinds 2018/2019 moet elk team gebruik maken van het DWF. Meer info vind je op https://www.knvb.nl/assist/assist-wedstrijdsecretarissen/veldvoetbal/regelen-dagelijkse-praktijk/mdwf-veld.

Melden ontvangstkamer
Bij thuiswedstrijden meldt de leid(st)er zich in de ontvangstkamer (kantine) bij de functionaris van dienst en ontvangt daar de leider/trainer van de tegenpartij en de scheidsrechter en biedt deze koffie of thee aan.

Rust
Bij thuiswedstrijden er voor zorgen, dat de spelers ranja krijgen in de rust. De ranja staat klaar in de kantine en kan je een ouder voor vragen om dit op te halen.

Doelen
Als je met je team als eerste een wedstrijd speelt, zorg er dan voor, dat de doeltjes worden neergezet. Speel je met je team als laatste een wedstrijd, zorg er dan voor, dat ze worden opgeruimd. Dit kan prima met behulp van de ouders. De functionaris van dienst geeft altijd aan als de doeltjes na de wedstrijd moeten worden opgeruimd.

Kleedkamers
Zorg er voor dat de kleedkamers na de wedstrijden en trainingen netjes worden achtergelaten, ook die van de tegenstander.

Uitlenen spelers
Regel dit via de HJO en 1 van de verantwoordelijke coördinatoren.

Wedstrijdprogramma
Het wedstrijdprogramma staat in de app Voetbal.nl. Mocht je een wedstrijd willen verplaatsen omdat je te weinig spelers hebt of iets anders. Regel dit via het wedstrijdsecretariaat. Dien minimaal 2 weken van te voren een verzoek in met de reden bij het wedstrijdsecretariaat.

Oefenwedstrijden
Regel oefenwedstrijd zelf via het stappenplan Oefenwedstrijden regelen.

Kampioenschap
Bij een eventueel kampioenschap, de coördinator vroegtijdig inlichten. Dan kan er het een en ander geregeld worden. Kampioenen bij MVV Alcides worden natuurlijk gehuldigd!!!!!

 

Overige

Einde seizoen
De teams trainen door tot aan de laatste wedstrijd van het seizoen. Redelijk snel daarna kunnen de nieuwe 1 elftallen trainen om tot een vaste selectie te komen. De trainers van deze teams krijgen dit te horen van de HJO om welke spelers het gaat en per wanneer ze kunnen trainen.

Sponsoring jeugdteams
Is er een ouder/opa, oma/ verzorger of kennis van een jeugdlid die het leuk vindt om het team van hun (klein) kind te sponsoren? Bijvoorbeeld, een presentatieshirt, logosponsoring op de tas of een reclamebord etc.
Neem dan contact op met de Commissie Sponsoring Jeugdopleiding via jeugdsponsoring@alcides.nl
Doelstelling van CSJ:
 1. Alle jeugdteams spelen in eenduidige, representatieve en gesponsorde tenues.
 2. Jaarlijks extra inkomen werven voor Voetbal Technische Zaken ontwikkeling van de jeugdopleiding binnen M.V.V. Alcides
 3. Sponsoren van de jeugdopleiding betrekken bij de jeugdopleiding van M.V.V. Alcides

Sociale media
Verschillende teams hebben een twitter-account, snapchat of een facebookaccount. Deze vallen niet onder verantwoordelijkheid van Alcides. Mocht je dit willen informeer dan eerst of het voormalige team niet al een account heeft. Dit voorkomt een hoop verwarring en tijd. Wees je in ieder geval bewust van de berichtgeving op social media en de gevolgen daarvan.

Site Alcides
De site van Alcides wordt veel gelezen. Ieder team heeft een eigen deel op de website, bij  http://www.alcides.nl/elftallen.html. De leider (of trainer) kan op deze teampagina berichten, wedstrijdverslagen en foto’s plaatsen. Nieuwe leiders krijgen een wachtwoord toegestuurd van Kaj Rietberg, onze helpdeskmedewerker en bestaande leiders moeten aan het begin van een nieuw seizoen eerst een nieuw wachtwoord aanvragen via de login pagina http://www.alcides.nl/login.html. Gebruikersnaam is het mailadres dat bij Alcides bekend is.  Aan het begin van het seizoen wordt er een teamfoto gemaakt, die ook op de site geplaatst wordt.
** NB: Weet wel dat de berichten die je onder jouw team plaatst “gewoon” tussen het nieuws van Alcides terecht komen.

Handige apps smartphone
 • Voetbal.nl kun je jouw team volledig volgen. Het wedstrijdprogramma, de tegenstander en de locaties van de uitwedstrijden en uiteraard de standen staan hierin.

Huisregels Alcides
De huisregels zijn:
 • de Alcides-accommodatie is van en voor ons allemaal. Dus zorg dat het zo schoon mogelijk blijft en er niets kapot gaat.
 • Er is respect voor (assistent) scheidsrechter, trainers en leiders.
Ter herinnering:
 • Het zijn kinderen
 • Het is een spelletje
 • De coaches zijn vrijwilligers
 • De scheidsrechters zijn mensen
 • Dit is niet de Champions League!!

Handige Info
- Kantine Alcides : 0522-253810 Sportpark Ezinge Ambachtsweg 11, 7943 AE Meppel
- Site Alcides: www.alcides.nl
- Algemeen e-mailadres: Info@alcides.nl
- Berichten op de site laten plaatsen: redactie@alcides.nl

Namens Alcides wensen wij jou en jouw team een gezellig, leerzaam, blessurevrij en succesvol seizoen toe!! ** Heb je naar aanleiding van dit document nog vragen en/of opmerkingen dan kun je deze mailen naar: info@alcides.nl
Aanmelden als speler of vrijwilliger
OnlineCity
Univé Meppel